ponedeljek, 25. maj 2020

Turizem v letu 2020

Za krepitev prepoznavnosti Slovenije imam glede na Program dela STO 2020/ 2021 nekaj predlogov. Nič novega, vendar bo (predvsem) zaradi Corona virusa s številko 19 nekaj predlogov povzetih po zgornjem dokumentu.
Najprvo: Svetovno prvenstvo v vožnji od Kopra (ali Ljubljane) do Bovca. Sodelujejo lahko vsi polnoletni vozniki motornih koles. Start naj bo hkraten in pot preko Idrije naj gre nujno mimo Mosta na Soči in tik pred Tolminom naj bo eden od hitrostnih odsekov na predelu Rodne. Tam je mogoča vožnja do 200 km/ uro. Ovinki med Kobaridom in Bovcem pri višjih hitrostih in vožnja po črti so primerni za vse kategorije motoristov; od 16 do 70 let. Hitrost? No limits.
Drugo: Vožnja kamperja za vse kategorije. Sodelujejo vsi tekmovalci ne glede na znanje in izkušnje. Letošnji primeri in  posebno lanskoletni, kažejo na neverjetno željo mnogih kamperistov po odkrivanju narave, cest, izvozov in neprimernih postajališč v Posočju.

Četudi je marsikdo zameril županoma Bleda in Pirana ob letošnjih težavah s karanteno v njunih krajih v želji, da se masa obiskovalcev nekoliko zmanjša, se tolminski, kobariški in bovški župani ne odločajo za kaj podobnega. Ozka ceste skozi Trento je sicer problem občine (tudi države), vendar je vožnja po njej v poletnih mesecih jako adrenalinsko početje. Turizem v zadnjem mandatu omenjene trojice raste predvsem - preko glave. Nekaterim je počasi "potegnilo" zakaj imajo "domorodci" v najbolj turističnih krajih dovolj obiska in vsega (negativnega) kar prinaša "turizem brez meja". Seveda je težko izrezati le slabe zadeve množično množičnega turizma.
V srednjem in zgornjem Posočju bomo letos opazovali potek turizma. Nekaj krivde za ponavljajoče težave so naši izbrani župani in njihovi svetovalci oziroma direktorji, ki nerodno vodijo turistične zadeve.

Maj je tu, aroganca mnogih motoristov, voznikov avtomobilov in kamperjev potrjuje trend prejšnjih let. In če za konec postavim vprašanje: obvoznica okoli Tolmina? Če se bo zaradi rondoja na zadnji ravnini pri Tolminu zmanjšala hitrost divjakov na motornih kolesih in avtomobilih, potem je odgovor pritrdilen!

Ni komentarjev:

Objavite komentar