sobota, 27. julij 2024

Skrb za naš planet

Naše navade lahko opazujejo naši bližnji sorodniki in sosedje. Ta teden mislim bolj na sosede v kampu. 
Vzdihovanje nad cenami najemnin parcel v kampih in cenami na splošno ob Hrvaški obali je, po mojem mnenju, nepotrebno. Za (morebitne) višje cene so zaslužni v veliki meri tudi gostje prejšnjega leta. Sosed poleg mojega šotora ima v svoji počitniški prikolici preko dneva in tudi ponoči vključeno klimo in hladilnik. Občasno obremeni električno omrežja še s priključitvijo štedilnika, TV in sušilnika las. Ker pa je v tem delu kampa več avtodomov, počitniških prikolic in "vanov" kot šotorov bi bil zelo zanimiv podatek o skupno porabljeni energiji na posamezni kategorijo "bivalne enote". Ne glede na vir pridobivanja električne energije, je tu veliko pretiravanja, neracionalnega trošenja energije. Električna energija, ki jo pridobimo s pomočjo sonca, vetra in vode, naj bi bila enakk "spoštovana" in cenjena kot tista, ki je nastala iz ali preko termo ali jedrskih elektrarn.
Energija ni le elektrika, ki jo dobimo iz električnega priključka. Nerazumna potrata vode pri pranju perila in posode je eden od pokazalcev našega razumevanja "varčevanja z energijo in skrbjo za Planet". Če pomislim zgolj na sosede, ki prihajajo iz iste države kot jaz, potem nikakor nisem optimist! Pretiravanje pri pomivanju posode, pranju perila in tuširanju je eden od naših prepoznavnih značilnosti. 
Pri ločevanje odpadkov v kampu, ne glede na manjše nerodnosti pri označevanju zabojnikov" je zadeva podobna.
Enodnevni let Boinga 747 naj bi povzročil onesnaženje enako več kot 200 avtomobilov v enem letu. Zavedam se, da so še večji porabniki kot so turisti v počitniskih prikolicah  avtodomih in šotorih. Ko pa pomislim še na ogljični odtis nas turistov (s celega sveta), potem pa zadeve niso več tako nezemarljive. 
Naš pristop do (nepotrebnega) trošenja energije je mnogokrat dober pokazatelj našega razumevanja, naše dejavnosti in stopnje skupnega uspeha pri racionalizaciji uporabe energije. 
Tisti "pavšalisti", ki kuhajo marmelado in vkuhavajo ozimnico vsekakor dvigajo ceno letnih/ sezonskih najemnin v kampih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar